Въпреки, че все още ни остават няколко месеца преди да достигнем традиционния за Аpple период на премиери през есента, слуховете около новите хардуерни предложения на компанията бушуват с пълна сила.

Един от елементите, за който реално знаем най-малко, е следващият мобилен процесор, който носи името A10. По принцип, американската компания не обръща чак такова внимание на ъпгрейдването на чиповете, особено що се отнася до наличната RAM памет, но мнозина се вълнуват от това дали A10 ще последва примера на A9 и A9х и тяхното водещо представяне като чипове само с едно ядро. Нов "теч" на информация от Geekbench ни дава добра възможност да проверим какво ни е подготвил производителят.

Изглежда, че най-новият чип на Apple ще затвърди едноядрената доминация и резултатите му са почти идентични с тези на А9х, който в момента е и най-мощният модел на компанията. В сравнение със сегашното iPhone поколение, производителността на новия чип ще е с 20 процента повече, а негов единствен производител този път е TSMC. Това означава, че A10 ще се прави по 16nm процес, точно както и своя предшественик, тъй като 10nm технологията на TSMC все още е експериментална, докато Apple се нуждае от големи количества, при това бързо.

Друга техническа характеристика на новия процесор е цялостният му по-компактен дизайн. Това може да доведе до по-тънък профил на новия iPhone или пък ще остави място за по-голяма батерия, какъвто изглежда ще бъде случаят, счита GSM Arena.Виж още: Samsung Galaxy S7 най-накрая победи iPhone, поне в САЩ

Тагове: