Google Chrome е новият крал на пазара на десктоп браузърите, след като най-новото проучване на NetMarketShare показва, че той е отнел първото място на Internet Explorer, съобщава Tech Radar.

С това лидерската позиция на Chrome се затвърждава изцяло, тъй като още преди тези актуални данни някои анализаторски компании считаха, че той е на първо място. Все пак NetMarketShare досега даваше по-консервативна прогноза, но вече наистина изглежда, че на върха има смяна.

Данните на NetMarketShare за април показват, че Chrome има 41.67 процента дял сред браузърите, което е достатъчно, за да изпревари Internet Explorer и неговите 41.37 процента. По този начин данните и на двете най-големи аналитични компании - StatCounter и NetMarketShare - съвпадат напълно и уверено можем да кажем, че Chrome е най-популярният десктоп браузър в света. Досегашните разлики в статистиката произлизаха от различните методологии, които компаниите използват, за да събират данните си. NetMarketShare например брои уникалните потребители, а не прегледаните страници.

По-нататък, но и далеч назад се нареждат Firefox (9.76 процента), Safari (4.91 процента) и Opera (1.89 процента).

Виж още: Делът на Windows 7 най-сетне падна под 50%