Windows 7 все още е най-разпространената версия на операционната система, но неговото превъзходство не е такова, каквото беше. Девет месеца след излизането на Windows 10 делът на Windows 7 най-сетне падна под 50 процента, докато присъствието на ветерана Windows ХР пък се изчислява с едноцифрено число.

Това безспорно е добра новина за Microsoft, тъй като компанията агресивно се опитва да наложи новия Windows 10 на колкото може повече платформи. По данни на Net Applications в момента актуалната версия на платформата вече е инсталирана на 270 милиона компютъра и към април има 14.35 процента пазарен дял. Въпреки тези тенденции доста вероятно е Windows 7 да запази титлата "Най-популярна операционна система" още дълго време, след като я взе от Windows ХР през септември 2012 г.

Все пак в новите данни има и негативно послание и то е под формата на факта, че за пръв път делът на различните версии на Windows е паднал под 90 процента. За сметка на това Mac OS X вече има 9.20 процента, докато делът на Linux също е спаднал до 1.56 процента.Виж още: Ентусиаст подкара Windows 95 на Apple Watch

Тагове: