Много технологични гиганти – включително Apple – въведоха цифрови санкции срещу Русия, като прекъснаха достъпа на страната до доставката на хардуер, софтуер и услуги. Дори се предполага, че Москва е само на два месеца от изчерпване на облачното хранилище.

Но докато натискът върху руския президент Владимир Путин трябва да бъде приветстван, Масачузетският технологичен институт (MIT) предупреждава, че ако ситуацията продължи, това може да доведе до „раздвоен интернет“.

Много технологични компании отговориха на руската инвазия в Украйна, като се оттеглиха от страната.

Освен това руското правителство блокира достъпа до редица онлайн услуги, тъй като се опитва да държи собствените си граждани в неведение относно реалността на инвазията. Русия блокира Twitter, Facebook и Instagram – въпреки че все по-голям брой хора в страната използват VPN услуги, за да заобиколят тези блокади.

MIT Technology Review твърди, че нарастващата цифрова изолация на Русия може да доведе до нейното отделяне от интернет, какъвто го познаваме.

„По-дълбоки разцепления са съвсем възможни, провокирани от действия от двете страни. Русия обяви Meta (собственик на Facebook, Instagram и WhatsApp) за „екстремистка организация“ и се оттегля от международните органи на управление като Съвета на Европа, а е замразена от Европейския съюз за радио и телевизия. Ако подобни ходове се повторят с управителните органи на интернет, резултатите биха могли да бъдат сеизмични“, пише в анализа.

Остава да разберем дали Русия ще стигне толкова далеч, но със сигурност няма нищо рационално в действията на Путин към днешна дата.

Страната обаче може да има по-непосредствени цифрови проблеми. Сайтът Bleeping Computer наскоро съобщи, че изтеглянето на западните облачни платформи от страната означава, че Русия е в реална опасност да изчерпи облачното хранилище, необходимо за работа на нейните онлайн услуги.

Снимка: Pikrepo

Виж ощеИзправя ли се Русия пред IT криза?