Да затваряш производствени мощности никога не е добра новина за която и да е компания. Днес стана ясно, че Motorola вече няма да сглобява телефони в САЩ, съобщава The Wall Street Journal. До края на годината компанията ще затвори своя завод в Тексас, който е от съществено значение за услугата Moto Maker, която позволява да персонализирате своя Moto X и да го поръчате от Motorola.

От Motorola потвърдиха неприятната новина пред The Verge, а причината е проста: смартфоните на Motorola не се продават достатъчно добре, за да се обезпечи работата на фабриката.

"Това, което открихме е, че пазара в Северна Америка е изключително труден", сподели президента на Motorola Рик Остерло.

Решението за затваряне на фабриката може би ще остави стотици американски работници без работа. Съдбата на производствената база в Тексас е под въпрос, от момента, в който Lenovo купи Motorola Mobility от Google в началото на тази година.

Реално Motorola губи стотици милиони долари всяко тримесечие от заплати и поддръжка на завода в Тексас и неговото затваряне определено ще запуши една пробойна в корпуса на компанията. В момента там работят около 700 души, като преди са били няколко хиляди. Сега цялото бъдещото производство на Motorola ще се случва в чужбина, където разходите ще са много по малки.

 

s

Moto X в процес на сглобяване.

 

Надписът "сглобени в САЩ" (Assembled in the US), беше една от основните маркетингови елементи за Moto X, който стартира миналата година. Тогава главният изпълнителен директор Денис Уудсайд заяви, че "това е един мит, че не можем да доведем производството тук, защото е твърде скъпо", и заяви, че допълнителните разходи за сглобяване в САЩ не е "от съществено значение за икономиката на бизнеса." Разбира се, всичко зависеше от това, как вървят продажбите на Moto X.

 

s

 Motorola служители сглобяват Moto X в завода в Тексас през 2013г.

 

Motorola обяви пред The Verge, че тя ще продължи да предлага услугата си Moto Maker, но не е ясно как точно ще работи производството, когато се премести в чужбина. В началото на миналата година компанията заяви, че ключът към успеха на Moto Maker е неговата близост до клиентите и бързото време за доставка. Ето защо ни е трудно да си представим, че собствениците от Lenovo ще бъдат в състояние да отговарят на това изискване.

Съдбата на фабриката на Motorola в Тексас е показателен пример, за това колко е трудно да произвеждаш продукт в САЩ, спрямо наличието на изключително нископлатен труд в Китай и други развиващи се държави.