Ако сте на пазара за нова видеокарта, може да изчакате малко и има голяма вероятност да се сдобиете с модел на достъпна цена.

Това се случва, защото според прогнозите ненормалното търсене на графични ускорители ще приключи скоро. След бума на криптовалутата от зимата последните пазарни данни сочат, че продажбите на видеокарти са паднали с цели 40 процента. Такива са прогнозите и на най-големите тайвански производители, като Gigabyte, MSI и TUL, които очакват нов спад през април.

Информацията от техните централи гласи, че много от големите им клиенти като дистрибутори и копачи на едро са отказали или намалили своите поръчки. Предполага се, че скок отново ще има към края на годината, когато ще се появи ново поколение хардуер за копане, създаден специално за добива на криптовалути като етериум и монеро, при който най-важни са видеокартите.

Добрата новина за геймърите е, че голям брой току-що произведени карти явно вече са налични в заводите и складовете и при липсата на купувачи на едро най-вероятно ще попаднат в ръцете на крайните потребители. Очакването е, че производители и дистрибутори дори ще бъдат принудени да намалят цените, за да се отърват от излишните количества.