Винаги е добра идея да подсигурите вашия Android с антивирусен софтуер, но на коя програма може да разчитате? Очевидно изглежда, че може да пренебрегнете повечето от тях. Ново проучване на AV-Comparatives е тествало 250 антивирусни приложения за водещата мобилна платформа и само 80 от тях са покрили основните стандарти – т.е. да засекат над 30 процента от разпространяваните през 2018 г. зловредни приложения и да нямат нито един фалшив позитивен сигнал.

Точно така, под 1/3 от наличните антивирусни програми реално вършат някаква работа. Според учените някои от провалилите се приложения са се изложили така, че дори са маркирали и себе си като вируси.

В някои от случаите провалът се дължи на нещо просто: приложенията просто не сканират кода на съответната програма. Вместо това експертите на AV-Comparatives са открили, че антивирусните програми използват различни бели и черни списъци на опасни приложения, като някой път те са доста широки. Така например един ненадежден антивирус може да разреши пакетен файл, започващ с името Com.Instagram, но всъщност създаването на зловредно приложение, което да използва вариант на това име, не е толкова трудно.

Приложенията, преминали успешно тестовете идват от познати марки като АVG, Kaspersky, McAfee и Symantec. Тези програми са засекли успешно всичко. От друга страна провалилите се приложения най-често са написани от любители или от компании, които очевидно не акцентират върху сигурността. Антивирусни приложения от 32-ма участници в теста вече не се предлагат изобщо.

Новината ясно ни подсказва, че трябва да се придържам към антивирусни инструменти от компании с репутация в тази област.

Върна ли си Kando-то Sony? Колко буден е технологичният гигант днес?

---

Той е в ръцете ни! Първи впечатления от „гъвкавия“ Huawei Mate X (ВИДЕО)