Ако сте на посещение в Обединените арабски емирства, най-вероятно вече сте наясно с някои ограничения като това да не се консумира алкохол на обществени места, но сега към тях можете да добавите още едно: да не се ползва VPN.

Властите на страната издадоха указ, който на практика забрани използването на VPN (Virtual Private Network) софтуер, а този, койо наруши закона, може да бъде вкаран в затвора или поне да отнесе солена глоба.

Новият закон гласи: "Който прибягва до компютърен мрежов протокол чрез използване на фалшив адрес или адрес на трета страна, с цел извършване на престъпление или за предотвратяване откриването му, се наказва с временно лишаване от свобода и глоба в размер на не по-малко от 500 000 до 2 млн. дирхама", което е до около 545 000 долара, уточнява Tech Radar.

Разбира се, на теория може да опитате да докажете, че не използвате VPN мрежата за нищо незаконно, но реално това ще е доста трудно, тъй като самият трафик ще е криптиран. Ето защо, за да сте сигурни, че няма да имате среща с местните правоохранителни органи, най-добре чисто и просто забравете за VPN, когато пътувате до ОАЕ.

Виж още: Холивуд погна клонираните сайтове на тракера KickAss