Европейските законодатели призоваха онлайн гиганта Amazon да престане да продава продукти със съветски символи, тъй като тениските и другите подобни артикули могат да се окажат оскърбителни за жертвите на някогашните режими.

Двадесет и седем членове на Европейския парламент, включително няколко души от Източна Европа, призоваха главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос да спре продажбата на съветски стоки, настоявайки, че тя обижда жертвите на режима, пише в писмото на групата.

Призивът към най-богатия човек в света идва, след като американският гигант Walmart вече обеща да прекрати продажбата на дрехи със символи на сърп и чук след подобни оплаквания. Депутатите също така заявиха, че са подкрепили решението на германския производител на спортно оборудване Adidas да спре продажбата на дрехи със съветски символи през май 2018 г.

Депутатите посочват, че общият брой на жертвите на съветския режим се оценява на повече от 60 милиона души. Ръководството на СССР депортира над 10 милиона души в сибирски лагери, където те са изправени пред нечовешки условия на живот, принудителен труд, глад и физическо насилие.

Amazon продава червени фланелки със сърп и чук и надпис на кирилица "СССР" - същите като предлаганите по-рано в Walmart.

Оцени:
Рейтинг: 4
Най-четени
Всички

97% от потребителите се чувстват по-продуктивни, след като заменят Windows с Mac

287 | 22.06.2019
Още от Tech

Huawei nova 5 е нов триумф за средния клас

78 | Преди 17 ч.