Нова справка пред американския финансов регулатор показва, че Facebook е похарчил над 23 милиона долара миналата година, за да гарантира сигурността на своя изпълнителен директор Марк Зукърбърг. В подадените от Facebook данни пише, че към него са отправяни конкретни заплахи в резултат на негативните чувства към Facebook.

„Той е синоним на Facebook и омразата към платформата често се прехвърля към него“, се казва в документа на Facebook.


Разходите по сигурността на семейство Зукърбърг през 2020 г. са по-големи от нормалното заради ограниченията при пътуване по време на пандемия, повишената сигурност покрай президентските избори в САЩ и по-високите разходи за специалисти по сигурността. За сравнение през 2019 г. сумата е била около 20 милиона долара. Facebook припомня, че Зукърбърг получава годишна заплата от 1 долар и не му се полагат никакви бонуси.

На годишната среща на акционерите на Facebook на 26 май компанията ще предложи още по-голямо затягане на мерките за сигурност поради динамичната и променяща се атмосфера след изборите през ноември и напрежението пред Капитолия на 6 януари. Именно чрез частни групи във Facebook бяха организирани част от екстремистките дейности тогава.

Снимка: Pixahive

Виж още: Първият гъвкав смартфон на Xiaomi вече пътува в метрото