Днес Tor Project и Facebook обявиха, че уеб адресите .onion, които позволяват на анонимните потребители да сърфират в Tor, са признати официално от IETF (Internet Engineering Task Force), които определят кои домейни са "специални" – определение за домейни въз основа на специални свойства.

Tor Project казват, че признаването на .onion е малка крачка към по-голямото приемане на услуги като Tor. Това има някои незабавни ефекти: предотвратява ICANN от разпродажба на домейна .onion, който постоянно е държан в сферата на скритите услуги. "В резултат на това никой не може да си купи .onion и няма да има конфликт на интереси", казва Яков Апълбаум, изследовател на неприкосновеността на личния живот в Tor Project, който е помогнал да се напише проектът за предложението, представено на IETF.

Признаването от IETF също така гарантира, че всеки, който се надява да създаде един адрес в рамките на домейна, може да го направи безплатно и в крайна сметка ще направи широко използвания софтуер за интеграция по-лесен за анонимните потребители.

За да представят проекта, Tor Project си партнира с Facebook инженера Алек Мъфет, редом с Апълбаум. Миналата година компанията направи неочакван ход, стартирайки собствен линк за потребители, които искат достъп до скритите услуги на Tor. По това време Facebook обясни, че иска да създаде "изживяване, което следва целите на компанията във връзка с достъпността и сигурността".

Аплълбаум казва пред The Verge, че признанието от IETF е първата крачка, но със сигурност ще видим още такива действия скоро.

 

Прочетете още: Антивирусен пакет с дълбоко обучение може да открива зловреден софтуер с 20% по-голяма точност

Тагове: