Социалната мрежа Facebook е изтрила над 650 страници, групи и акаунти, свързани с Русия и Иран, преди междинните избори в САЩ, предаде The Verge.

Част от страниците и профилите, които са разпространявали неверни твърдения в Съединените американски щати, Обединеното кралство, Латинска Америка и Близкия Изток, са свързани с Русия и Иран и са били част от група, която назовава себе си Liberty Front Press.

Свалено е също съдържание, за което има данни, че е свързано с групи, които преди време са били свързани с руските военни. То обаче не е било насочено към американска аудитория, нито е имало връзка с иранските страници.

За да открие и премахне кампаниите, Facebook действала спрямо съветите на правителството на САЩ и на фирмата за сигурност FireEye. Манипулативните усилия включват насочени срещу Саудитска Арабия и Израел и пропалестински теми, както и подкрепа за конкретни политики на САЩ, благоприятни за Иран, като например ядрената сделка между САЩ и Иран, съобщи FireEye в публикация в блога си.

Сигурността не е нещо, което някога ще бъде напълно постигнато“, заяви главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг във вторник по време на разговор с репортери. „Промяната, която направихме - от реактивно към проактивно поведение, е голяма промяна и това ще направи Facebook по-безопасно място за всички с течение на времето"

Междувременно от Facebook обявиха, че са започнали да оценяват надеждността на своите потребители като част от кампанията срещу фалшивите новини.

Тагове: