Facebook преговаря с големите щатски банки с цел споделяне на подробна финансова информация за клиентите им, включително транзакции и текущ баланс, съобщава Wall Street Journal. Социалната мрежа иска да въведе нови услуги и визира евентуално бъдеще, където тя е и пълноценна платформа за търговия.

Понастоящем Facebook предлага услугата Marketplace за потребителски обяви, но компанията иска да разшири възможностите с функции като проверка на баланса и известявания за злоупотреби директно в приложението Messenger. Една от банките, участвали в преговорите, е взела решението да се оттегли предвид проблемите на Facebook със сигурността на потребителските данни.

Социалната мрежа уточнява, че не възнамерява да използва банковите данни с цел печалба от реклама или продажба на информация - твърдейки, че сигурността на потребителите е съществена част от нейните усилия. В допълнително изявление по повод публикацията на WSJ Елизабет Диана от Facebook обяснява, че интересите на компанията са да позволи на потребителите си да свържат банковите си акаунти, за да получават информация по Messenger в реално време и да следят своите средства. Записването за услугата е изцяло доброволно и информацията няма да се използва за цели отвъд обезпечението на тази функционалност.

В момента Facebook поддържа свързване на акаунти в PayPal, сингапурската CitiBank и щатската American Express с функции като парични преводи и следене на поръчки. С дейността си по Messenger компанията следва тенденциите при съвременните приложения за комуникация; същевременно търсейки нови възможности за растеж, след като инвеститорите я обвиниха в тъпчене на едно място и стойността на акциите ѝ падна главоломно през юли. След публикацията на WSJ акциите на социалната мрежа скочиха с 3.5%.