Facebook се съгласи да плати обезщетение от общо 52 милиона долара на своите настоящи и бивши модератори на съдържание в социалната мрежа. Общо 11 250 модератори, базирани в САЩ, ще получат поне по 1000 долара всеки като компенсация за психическите проблеми, които може да са развили, докато преглеждат потенциално обезпокоителни и вредни материали във Facebook.

Ако даден модератор бъде диагностициран с посттравматично стресово разстройство или свързано психическо заболяване, ще е възможно да получи по-висока сума. Според диагнозата и доказателствата за трайно травмиране в резултат на тяхната работа по съдържанието във Facebook модераторите ще могат да получат до 50 000 долара.   

Освен това Facebook ще направи промени в процеса на преглеждане на съдържанието. По подразбиране звук няма да има и клиповете, които често съдържат сцени на насилие или други тежки кадри, ще бъдат в черно и бяло. Освен това бъдещите кандидати за модератори ще бъдат проверявани за емоционална издръжливост преди назначаване.

Началото на съдебното дело бе сложено от модераторка, която твърди, че е развила силен стрес след само 9 месеца на работното място и че Facebook е пренебрегнала задължението да защитава модератори, които работят с екстремно съдържание.

Виж още: Star Wars събра всички генерации в едно могъщо видео (ВИДЕО)

Тагове: