Facebook е на път да получи много по-добра представа за това, което правите и какво не харесвате в своя новинарски поток - дори и да не кликвате върху бутона "харесвам".

Компанията е на път да започне да измерва колко дълго разглеждаме мнения, снимки и коментари в емисията си с новини. Идеята е, че ако се влгедате в статус и прочетете няколко коментара под него, то вие вероятно се интересувате от това съдържание.

Новият алгоритъм ще се пусне в действие през следващите няколко седмици. Новите истории ще бъдат насърчавани в нашия новинарски поток не само ако са силно харесвани, коментирани или споделяни, но също така и ако приятелите ни прекарват време в действително четене и разглеждане.

Но за щастие Facebook не просто използва универсален мащаб, за да определи какво се смята за четене на статус и какво се смята за превъртане през Facebook страницата ни. Софтуерът ще вижда колко дълго гледаме някои статуси в сравнение с други и ако се останем на статус пет пъти по-дълго отколкото върху друг, това вероятно ще означава, че сме намерили този статус за интригуващ.

От Facebook казват, че са решили да включат данните за време, след като са извършили проучвания за подобряване на новинарския поток. В блог публикация, написана от софтуерните инженери Анша Ю и Сами Тас, се казва, че те са научили, че "само защото някой не харесва, не коментира или не споделя една история в неговия новинарски поток, не означава, че не вижда смисъл в това". Те добавят: "Има моменти, когато например хората искат да видят информация за сериозно сегашно събитие, но не е задължително да искат да го харесат или да го коментират."

За тези от нас, които не използват рутинно бутона "харесвам", вероятно това не изглежда като ужасно дълбоко откритие. Независимо от това е добре, че Facebook най-накрая вземат адекватни мерки, за да подобрят потребителското изживяване.

 

Прочетете още: Вече няма да има Facebook интеграция в Windows и Windows Phone