Mozilla уби своята мобилна операционна система Firefox OS, но тя не е окончателно мъртва. Въз основа на някои изтекли документи, фондацията може да направи Firefox OS достъпна за някои таблети, клавиатури и дори рутери.

Firefox Pad ще бъде 10-инчов таблет, който ще е предназначен само за браузване в интернет. Той ще е фокусиран върху простотата, сигурността и личната неприкосновеност. Също така ще получава автоматични актуализации и няма да има достъп до магазин за приложения, какъвто съществува при Android, iOS и Windows Phone. Ако има нещо подобно, то ще е свързано с браузър добавки, които вече съществуват за Firefox браузъра.

Firefox Pi ще бъде клавиатура, която ще работи с Raspberry Pi и ще е предназначена за обучение и за нововъзникващи пазари. Това на практика ще е компютър-клавиатура, която ще може да се включи както към монитор, така и към стандартен телевизор, за да изпълните определени задачи. Клавиатурата ще идва с вграден Mozilla Webmaker.

Firefox Hub e умен рутер, който напомня за решението на Google – OnHub. Той ще идва с вграден Firefox Firewall, ще гарантира сигурна връзка и ще осигурява родителски контрол. Той ще играе и ролята на домашен уеб сървър, с който ще може да хоствате собствени уеб приложения и файлове.

Firefox OS HDMI ще е „флашка“, с която ще можете да превърнете своя нормален телевизор в умен. Тя ще позволи да пренасяте всякакво мобилно съдържание на екрана на телевизора.

Все пак нито едно от по-горе изброените устройства не е потвърдено, тъй като Mozilla не прави свой собствен хардуер, тя все още разчита на OEM партньори. Очакваме още новини в началото на 2016 година. Може би още на CES 2016?

 

Прочетете още: Samsung Galaxy A9 представен официално, предлага 6-инчов дисплей и 4000 mAh батерия