Не очаквайте да видите стокови изображения от DALL-E и други инструменти за създаване на AI изображения. Шефът на Getty Images Крейг Питърс каза в изявление пред The ​​Verge, че компанията му е забранила всички форми на изкуство, генерирано от изкуствен интелект, заради потенциала за спорове за авторски права. Има „неразрешени проблеми с правата“ с технологията, твърди изпълнителният директор, и това ще помогне на клиентите да намалят до минимум риска за своите финанси и репутация.

Питърс не каза дали Getty вече е имал правни проблеми със съдържание, генерирано от AI. Той обаче отбеляза, че има „изключително ограничено“ количество от този материал на платформата. Компанията си партнира с Коалицията за произход и автентичност на съдържанието, за да създаде филтри за материали, произведени от AI, и моли потребителите да маркират всичко, което се промъкне. Конкуренти като Shutterstock вече показват поне някои изображения.

Ходът не е шокиращ. Въпреки че използването на изкуствен интелект за създаване на изображение не е непременно незаконно, генераторите често вземат „проби“ от изображения, които може да са защитени с авторски права. Getty и неговите клиенти могат да понесат правни последици за това, което на практика е кражба на изкуство и печалба от него. Има също шанс правителствата да приемат закони и разпоредби, ограничаващи използването на технологията.

Не е сигурно, че забраната ще сработи добре на практика. Както The Verge отбелязва, в момента не е трудно да се намерят снимки, направени от AI, в Getty. Въпреки това не бихме искали компанията да промени мелодията си, освен ако не открие, че AI системи гарантирано генерират напълно законни картини.

Снимка: Unsplash

Виж още: Научихме ли се да използваме изкуствен интелект - DALL-E ще борави и с истински снимки на хора