През май Google пусна чисто новата версия на своята фото услуга, наричайки я просто Photos. Google Photos е пълнофункционална услуга за съхранение, организиране, преоткриване и по-лесно споделяне на всички ваши снимки. Също така тя предлага неограничено място за съхранение на снимки и използва машинно обучение, за да разбере съдържанието на снимките ви, което ви позволява да ги търсите по ключови думи.

От старта си тя вече е в Топ 10 iOS приложения и е била инсталирана на повече от 100 милиона Android устройства.

На снощното събитие на Google, на което бяха представени новите Nexus смартфони, таблетът Pixel C и Chromecast 2/Audio, беше обявена и първата голяма актуализация на Photos. Сега вече се поддържа Chromecast стрийминг и се дава възможност за добавяне на етикети към имената на колекции от снимки с вашите приятели и близки. Google също така обяви и функцията за добавяне на приятели към вашите албуми като photo streams функцията на Apple.

Chromecast споделянето е добре дошло и вече ще виждате Cast иконата във Photos приложението. Можете също така да поставите на пауза излъчването временно, докато прелистите няколко снимки, които не искате да се виждат от други хора.

Photos сега ви дава възможност да надпишете колекциите от лица, за да може да търсите чрез машинно обучаващия се софтуер. Важно е да знаете, че имената са частни и не се използват от Google за други цели. Просто напишете „Татко море“ и Google ще намери снимки с този етикет с технологията за разпознаване на лица.

Но най-полезната функция, за която съобщиха от компанията, тепърва предстои. До края на годината ще можете да поканите приятелите и семейството си да допринесат за вашите фотоалбуми. След като се присъединят, те ще получават уведомления, когато се добавят нови снимки, и ще могат да добавят тези снимки в техните собствени облачни библиотеки с едно натискане. Google отбелязва, че тази версия за споделени албуми е мултиплатформена и работи еднакво добре както на iOS, така и на Android.

Тези актуализации може и да не ви звучат като нещо особено важно, но години наред големите технологични компании пренебрегваха този тип фото продукти за потребителите.

 

 

 

Прочетете още: Android 6.0 официално е Marshmallow, излиза в началото на октомври