Заедно с новите си смартфони и второто поколение Chromecast, Google анонсира още Android 6.0, последният голям ъпдейт на мобилната си платформа. Отдавна знаем, че името му е Marshmallow — всъщност ранни версии на ъпдейта са налични за относително свободно изтегляне от няколко месеца.

В основата на подобренията е гласовата интеракция. Новата цел на Apple, Google и Microsoft е да позволят на гласовите си асистенти да работят не само с вградените приложения и собствените услуги на компаниите, а да поддържат и такива от трети страни. Изглежда Google ще бъде първа в това начинание: по време на пресконференцията служител на компанията започна да слуша NPR (американското национално радио) с командата “Play NPR”, която стартира собственото приложение на радиото и дори предложи опции за по-прецизен избор в диалогичен режим.

Друга интересна опция е режимът Doze, която поставя смартфона или таблета ви в дълбок сън. Изглежда става въпрос за по-дълбока намеса от повечето спестяващи енергия режими, с които разполагаме днес — Nexus 5 получава цели 30% повече ефективен живот в Doze режим.

Android 6.0 Marshmallow ще бъде наличен за собствениците на Nexus 5, 6, 7, 9 и Player през първата седмица на октомври, но, както обикновено, ъпдейтите с модификации на повечето компании ще се забавят. Новите Nexus устройства идват с Marshmallow.