В случай на извънредна ситуация е добре да можете да уведомите своите приятели и роднини, че сте в безопасност. Именно затова Google е създала изцяло ново приложение, с което можете автоматично да споделите състоянието си и местоположение си с приятели и близки. То се нарича Trusted Contacts и сега е на разположение за Android, а скоро ще бъде достъпно и за iOS устройства.

Идеята е проста: вие избирате конкретни хора в адресната си книга като "доверени контакти", приятели или членове на семейството ви. Когато отворят приложението, те ще бъдат в състояние да видят дали сте "активен", дали сте били активни в последния час или дали вашето устройство е с изтощена батерия.

Тези „доверени контакти“ също могат да поискат да научат вашето местоположение, ако смятат, че може би сте в опасност. Приложението предлага петминутен прозорец, за да одобрите или да отхвърлите искането, но все пак местоположението ви ще бъде видимо. Това, разбира се, може да бъде ограничено от настройките, за да се предпазите от нежелано проследяване.

 

Прочетете и това: App Maker на Google е нов инструмент за създаване на смартфон приложения