Android е много обичана отворена платформа. Потребителите могат да инсталират приложения от източници извън Google Play Store, но тази монета има две страни. Свободата да инсталирате всяко приложение, което ви харесва, е обременена от факта, че обикновените потребители често стават жертва на измами, след като изтеглят съмнителни приложения от интернет. Проблемът несъмнено е налице, затова сега Google тества нова програма, която помага на потребителите да се предпазят от приложения за финансови измами.

Чрез Google Play Protect Google провежда пилотни опити за подобряване на защитата от измами на устройствата с Android, които се доставят с услугите на Google Play. Тази програма стартира в Сингапур през следващите седмици и предполагаме, че въз основа на успеха на пилотния проект ще се осъществи по-широко разпространение.

В рамките на този пилотен проект Google Play Protect ще анализира и автоматично ще блокира инсталирането на приложения, които използват чувствителни разрешения, често свързани с финансови измами, особено ако това приложение е било заредено отстрани. Това подобрение ще търси тези четири разрешения за изпълнение:

RECEIVE_SMS
READ_SMS
BIND_Notifications
Accessibility

Основанието за търсенето на тези разрешения е, че измамниците често злоупотребяват с тях, за да прихващат еднократни пароли, като ги прочитат чрез SMS или като шпионират съдържанието на екрана и го прочитат чрез известие.

Когато потребител в Сингапур се опита да зареди приложение, което декларира използването на някое от тези четири разрешения, Play Protect автоматично ще блокира инсталацията с обяснение за потребителя.

Google твърди, че тази подобрена защита от измами е била тествана от правителството на Сингапур. Компанията ще следи отблизо въздействието на този проект и ще прави корекции при необходимост. За разработчиците, засегнати от тази промяна, Google препоръчва да обжалват статуса на класификация на приложението си в Google Play Protect.

Снимка: Unsplash

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?