Google обяви старта на нова инициатива, наречена Project Shield, чиято цел е да защитава по-малки новинарски сайтове, които могат да се превърнат в потенциална цел на DDoS атаки заради обективното си съдържание.

DDoS (distributed denial of service) атаките представляват предпочитан метод за изваждане от строя на дадена интернет страница, при който към нея се насочва прекалено голям обем трафик от множество източници и това води до блокиране на сайта. В последно време Google е отчела повишаване броя на подобни атаки към сайтове, предаващи новинарски материали, и такива, които се занимават със защита правата на човека и свободата на словото. В резултат компанията иска да им осигури по-безопасна среда за работа и им дава възможност да кандидатстват за защита в рамките на Project Shield.

Целта е тези по-малки сайтове да разполагат с възможност да се предпазят от DDoS атаки, ако собствените им ресурси не им позволяват това. Кандидатстването става с помощта на онлайн формуляр с въпроси от обща техническа гледна точка, случаи на DDoS атаки в миналото и др. При одобрение сайтът получава инструкции как да конфигурира Project Shield, които могат да бъдат изпълнени за не повече от 10 минути, твърди Google.

Виж още: Google активира Accelerated Mobile Pages, за да олекоти мобилното сърфиране

Тагове: