Според доклад на Quartz, Android телефоните събират данни за местоположението си и го изпращат на Google дори ако сте изключили услугата за откриване на местоположението ви и нямате SIM карта в телефона.

Терминът Location Services често се отнася до точните GPS данни за използването на приложения, като например Google Maps и Uber. В доклада на Quartz се описва практика, с която Google е в състояние да проследи местоположенията на потребители чрез триангулиране на клетъчните кули, обслужващи конкретното устройство.

От януари тази година всички видове Android телефони и таблети са събирали адресите на близките клетъчни кули и са изпращали криптирани данни на Google за получени известия и съобщения, когато потребителят е бил свързан към интернет. Това е практика, от която клиентите не могат да се откажат - дори и ако техните телефони са с фабрични настройки.

Говорител на Google каза в изявление за The Verge, че всички съвременни Android телефони използват мрежова система за синхронизация, която изисква мобилните кодове на страни и мобилна информация за клетки, наречена Cell ID. "Това е допълнителен сигнал за по-нататъшно подобряване на скоростта и работата на доставките на съобщения." След разкритието на Quartz компанията предприема стъпки да сложи край на тази практика. До края на ноември устройствата с Android вече няма да изпращат на Google данни за местоположението на кулите на мобилните оператори, доколкото се отнася за тази конкретна услуга, която потребителите не могат да изключат.

Източник, запознат с въпроса, заяви, че Google е добавила тази функцията за събиране на данни от клетъчни кули, за да подобри Firebase Cloud Messaging-а.

Това е притеснителен факт, имайки предвид, че данните от клетъчните кули обикновено се държат от операторските мрежи и се споделят само с външни компании при екстремни обстоятелства. Следенето от страна на Google има особени последици за сигурността на физически лица, които искат да не бъдат проследявани.

Google ще пусне актуализация, която ще премахне тази функция за събиране на данни от клетъчни кули до края на този месец.

Гласувайте за най-добрите устройства на годината и спечелете PlayStation 4 Pro + PlayStation VR.