Google заплашва да изтегли своята търсачка от цяла държава Австралия, ако там влезе в сила предложен закон, който ще принуди Google да плаща на издателите на новини за тяхното съдържание.

„Ако тази версия на Кодекса се превърне в закон, това няма да ни даде истински избор, освен да спрем да даваме достъп до Google Search в Австралия“, заяви вицепрезидентът на Google за Австралия и Нова Зеландия Мел Силва пред Комисията по законодателство на Сената по икономика на Австралия.

„Трябваше да заключим, след като разгледахме законодателството в детайли, че не виждаме начин, предвид финансовите и оперативните рискове, да можем да продължим да предлагаме услуга в Австралия“, добавя тя според The ​​Sydney Morning Herald.

Компанията, която от месеци лобира срещу плана на Австралия, твърди, че страната се опитва да я накара да заплаща за правото да показва връзки и фрагменти към новини в Google Search, а не само за новинарски статии, публикувани на места като Google News. Гигантът казва, че така „би се създал неудържим прецедент за нашия бизнес и цифровата икономика“ и че той „не е съвместим с начина, по който работят търсачките“.

Google има някои забележителни съюзници, които са съгласни с това: Сър Тим Бърнърс-Лий, създателя на световната мрежа, представи своето становище, че „Кодексът рискува да наруши основен принцип на мрежата, като изисква плащане за свързване между определено съдържание онлайн“. Винт Серф, друг основател на съвременния интернет, който помогна за проектирането на TCP/IP протокола, сподели подобни мисли пред Комитета, въпреки че си струва да се отбележи, че в момента той работи за Google като негов главен интернет съветник.

Австралийската комисия за конкуренция и защита на потребителите, която изготви закона, твърди, че това не трябва да засяга бизнеса на Google за търсене:

„Google няма да бъде задължен да таксува австралийците за използването на безплатните си услуги като Google Search и YouTube, освен ако не реши да го направи.“

Очевидно Google не е съгласен.

Снимка: Pikrepo

Виж още: 5G и LTE връзката на iPhone 12 понякога изчезва мистериозно

 

Тагове: