В края на миналия месец съобщихме, че покритието във втория лъч на метрото работи. Новината беше обявена официално днес в присъствието на кмета на столицата Йорданка Фандъкова и директора на „Метрополитен“ АД инж. Стоян Братоев.

 

Пътниците на метрото ще могат да говорят и да сърфират в интернет по всички линии на подземната железница, независимо дали се намират на станция, или са в самата мотриса по време на движение в тунелите. Мрежата осигурява скорости до 42 mbps за сваляне и до 5.76 mbps за качване на информация. Това позволява на пътниците, освен да водят обикновен разговор по телефона и да свалят или качват файлове от интернет, да гледат филми, да слушат музика, да играят в мрежа в реално време. Мобилната мрежа има капацитета да предостави гласови услуги и услуги за пренос на данни на всички пътници в софийското метро. В момента то обслужва средно по 450 хиляди човека на ден. Услугите на телекомите са достъпни във всички пуснати в експлоатация към момента 23 станции на софийското метро и 36 километра железопътни линии. Очаква се станциите от участъците, които все още са в строеж, също да бъдат включени в покритието на мрежата.

 

Мобилната мрежа се ползва едновременно и от трите оператора, като за станциите е използвана антенна система, а в тунелите – излъчващ кабел. Дотук инвестицията, която Мтел, GLOBUL и VIVACOM са направили в изграждането на мрежата, е около 1.7 млн. евро, а изпълнението на проекта беше поверено на шведската компания Ериксон.