Бивш министър на финансите на Гърция заяви, че социалните медии са премахнали "разделението между работа и забавление" за поколението Z, тъй като всичко, което публикуват онлайн, може да бъде използвано срещу тях от работодателите. 62-годишният Янис Варуфакис, който е известен икономист и учен, описва мрачната реалност на работа за поколението Z в интервю за Fortune.

"Ако сте дете от горната средна класа и имате амбиции за живота, знаете, че всяко видео, което качвате в TikTok, всичко, което пишете в Twitter, всичко, което слагате във Facebook, ще бъде хвърлено срещу вас по време на интервю за работа", казва Варуфакис.

Той обясни, че поколението Z не се ръководи от "вътрешна свобода", а по-скоро от това как ги възприемат онлайн.

"Вече няма хубаво, чисто разделение между работата и забавлението", казва той. "И това не може да остави това поколение незасегнато. Това наистина отравя начина им на общуване помежду им, защото дори това ще се превърне в част от тяхната автобиография."

Той добави, че поколението Z е "отчуждена" група заради начина, по който социалните медии са оформили живота им.

"Те остаряват много по-бързо в резултат на това, че живеят в свят на социални медии, в който са принудени да се опитват да намерят идентичност, която в крайна сметка не е самоцелна."

Социалните медии са създали "вселена без граници" между професионалния и личния живот на хората, заяви по-рано пред Business Insider Бен Войер, преподавател в ESCP Business School. Войер предлага да изтриете присъствието си в социалните медии от времето, когато сте били млади, и да започнете на чисто, когато наближава завършването на образованието, така че работодателите да не открият нищо неприятно, когато ви потърсят в Google. Той също така съветва служителите да помислят добре, преди да публикуват информация за политиката.

"Ако това е много важно за това, което сте, за вашата идентичност, е важно да го изразите", каза той пред BI. "Но за други неща прекаленото навлизане в политиката вероятно е нещо, което може да има обратен ефект."

Снимка: Unsplash