Хакери пробиха защитата на популярната програма CCleaner и успяха да вкарат малуер в нея, така че да достигне милиони потребители.

Експерти от компанията за киберсигурност Cisco Talos са установили пробива в сървърите на антивирусния производител Avast, който притежава CCleaner.

"За определен период наглед легитимната версия 5.33 на CCleaner е носила малуер, който прониква чрез инсталацията на програмата", коментират специалистите.

Самата CCleaner е свалена над два милиарда пъти, което обяснява интереса на хакерите. По същество програмата е създадена да почиства диска и браузърите на компютъра. Оценките са за 2.27 милиона души, които са засегнати от зловредния софтуер.

"Хакерите са се възползвали от доверието на потребителите към създателите на този софтуер", добавят още представителите на Cisco Talos в коментара си за тази нова и опасна тенденция за разпространение на малуер.

Позицията на Avast е, че към момента заплахата е предотвратена и потребителите трябва да са спокойни. Инфекцията е спряна, преди да нанесе повече щети, твърди компанията.