SIM картите са туптящото сърце на нашия мобилен свързан живот. Тези малки модули позволяват на потребителите да получават обаждания, да изпращат съобщения и да се свързват с всякакви интернет услуги. Те са толкова неразделна част от телефоните, че производителите трябва да намерят начин да ги включат, независимо от ограниченията в пространството. В резултат на това видяхме, че форм факторът се свива от големи през мини и микро и в крайна сметка нано SIM карти. В наши дни някои телефони дори имат вградени SIM (eSIM) карти, които могат да заменят традиционните карти. За съжаление eSIM имат няколко проблема, които биха могли да им попречат да поемат изцяло ролята си - но изглежда, че Google може да има готови решения в Android 13.

Основният проблем тук е как да се предложи нещо подобно на поддръжка на двойна SIM карта с eSIM чипове, които работят само с една абонатна линия в даден момент. Решението на Google използва нещо, което гигантът нарича множество активирани профили (MEP), за да позволи множество активни SIM профили на една eSIM. С други думи един елемент на eSIM ще може да се свърже към два различни оператора едновременно.

Това, което прави MEP метода на Google интересен, е, че всичко се случва на софтуерно ниво. Множество логически интерфейси служат като независими комуникационни канали между SIM профила и модема на телефона, като същевременно поддържат само една истинска физическа връзка между компонентите. Google добавя API класове към AOSP, които ще позволят на приложенията на оператора да получават информация за логическите и физическите интерфейси заедно със SIM профилите, съхранявани в тях.

Докато eSIM в момента могат да съхраняват няколко профила в един чип и да поддържат превключване между тях, само един профил може да бъде активен в даден момент. С други думи единственият начин да получите поддръжка за две SIM карти със съществуващите решения е да закупите устройство с множество eSIM, множество физически SIM карти или eSIM и физическа SIM карта.

Така че защо просто да не използвате две eSIM, ще кажете? Това подкопава цялостната технология, тъй като наличието на две eSIM все още би ограничило наличното пространство - макар и в по-малък мащаб от физическите карти.

Всичко сочи, че Google въвежда тази заредена поддръжка на eSIM на Android 13. Към момента AOSP препраща към технологията, докато уебсайтът на Android Developers предполага, че Android 13 може да я интегрира в себе си. Някои нови MEP API дори вече присъстват в Android 13 DP2. В момента просто чакаме да видим някои варианти на нея най-накрая да станат общодостъпни - добре че A13 бета версията е точно зад ъгъла.

Снимка: Pikrepo

Виж ощеАко ЕС сбъдне плановете си, сменяемите батерии се завръщат в телефоните