Китайският гигант Huawei напоследък има сложни отношения със САЩ. Американското правителство твърди, че Huawei представлява риск за сигурността на страната. Huawei обаче категорично отрича тези твърдения. Независимо от това САЩ продължиха да налагат забрани на Huawei - решение, което вреди на компанията в някои отношения. Американците не само забраниха търговията с Huawei, но убедиха и своите съюзници да направят същото. За тази цел някои страни като Австралия например вече забраниха на Huawei участие в изграждането на 5G мрежите си, докато други одобриха работата с Huawei, а трети като Великобритания все още се колебаят.

Вашинтон вярва, че законът за разузнаването ще принуди Huawei да шпионира за китайското правителство. В действителност той наистина звучи подозрително. Част от него гласи „Всяка организация или гражданин, в съответствие със законодателната рамка, трябва да подпомага и сътрудничи в работата на националното разузнаване“. Такива закони обаче не са никак нови. Много държави имат подобни, които помагат на правителството да се бори с престъпността или да защити националната сигурност.

Такъв е и американският Закон за поверителност на електронната комуникация от 1986 г. Част от него гласи: „Доставчикът на кабелна или електронна комуникационна услуга… трябва да предостави цялата информация, съоръжения или техническа помощ, които са необходими, за да пресече комуникациите на американски граждани или граждани на други страни, живеещи в Съединените щати“.

А CLOUD Act гласи, че правителството може да принуди американските технологични компании да предават данни, съхранявани на сървъри извън САЩ. По този начин, дори ако сте извън САЩ и сървърът също е извън САЩ, стига да принадлежи на американска компания, правителството може да получи данните на него.

В заключение китайският закон за разузнаването засяга всички китайски компании. Имена като Xiaomi, OnePlus, Oppo, Vivo, BOE и т.н. ще трябва да се подчиняват на този закон, ако е необходимо. Така че големият въпрос е „Какво е толкова специално в случая с Huawei?“. Когато всички китайски компании попадат под едни и същи закони, защо другите фирми не получават същата забрана?

Виж още: Ще остане ли Nokia PureView 9 единствена по рода си?

 

Тагове: