По време на събитието за разработчици в екосистемата HarmonyOS президентът на отдел "Облачни устройства" на Huawei обяви, че софтуерната система HarmonyOS NEXT бележи втория етап на развитие. До края на 2024 г. компанията очаква в магазина за приложения на HarmonyOS да се появят още 5000 приложения, създадени специално за нея.

Huawei планира да си партнира с други компании, както и с образователни институти и да обучава повече от 100 000 разработчици всеки месец, за да стимулира екосистемата за приложения в рамките на HarmonyOS.

В перспектива Huawei се надява в близко бъдеще да надхвърли 500 000 собствени приложения за HarmonyOS. За справка App Store на Apple достигна 1.78 милиона приложения през 2022 г., така че магазинът за приложения на Huawei все още има да извърви дълъг път.

HarmonyOS NEXT идва с нов потребителски интерфейс и собствен набор от инструменти за потребителски интерфейс, SDK и компилатор. Това е първата версия на HarmonyOS, която вече няма нищо общо с Android по думите на компанията.

Снимка: Unsplash

Виж още: Милиардери искат да построят бизнес парк в околоземна орбита