Лятото е времето, когато най-често сме навън и нямаме търпение да запазим завинаги всички онези спомени от ваканцията на морето, пътуването в чужбина или пък дългите нощни купони с приятели. Автоматичните режими на заснемане със смартфон обикновено са лесни и често използвани от потребителите, но дори и най-модерните алгоритми не могат да вземат предвид намеренията на фотографа. Режимът PRO при Huawei P10 дава на потребителя по-голям контрол над желания ефект, при това - без прекалена сложност.

Ако сте начинаещ и все още не сте се запознали с PRO режима на Huawei P10, по-добре прочетете тези полезни съвети, споделени от Huawei, и побързайте да се пробвате сами.

ISO

Чувствителността е една от основните настройки при правенето на снимки. Тя определя колко чувствителен към наличната светлина е сензорът на картината. Правилото е много просто – колкото по-ниска е чувствителността, толкова по-добро ще е качеството на снимката. От друга страна обаче, за да може да е добре осветена снимката, трябва повече светлина. Колкото по-висока е чувствителността, толкова по-лесно ще снимаме в обстановка с недостатъчна осветеност, но пък „дигиталният шум” ще се увеличи и качеството на детайлите ще намалее.

По подразбиране чувствителността на ISO се избира автоматично, така че да можете да правите снимки, без те да са размазани, когато държите смартфона с ръка и в повечето случаи това е оптималният избор, тъй като повечето снимки се правят по този начин. Понякога обаче ситуацията е различна, защото използвате статив, за да снимате. В този случай високата чувствителност, която е зададена от автоматичния режим, е ненужна и безсмислено намалява качеството на снимката.

Скорост на затвора (S)

Скоростта на затвора определя колко дълга ще бъде експозицията на една снимка. Камерата автоматично избира скоростта на затвора, за да може правилно да освети изображението с най-ниската възможна чувствителност. Обикновено най-дългото време не надминава 1/20 от секундата. Най-високата скорост при Huawei P10 е 1/4000 от секундата, което бихте използвали, ако снимате на много силно осветени места. Също както и другите настройки, скоростта на затвора може да се използва и за постигането на определени ефекти.

Краткото време за експозиция ви позволява да постигнете ефект freeze motion, като например „замразите” падането на водата от някой фонтан под формата на малки капчици. Колкото по-бързо е движението, толкова по-висока скорост на затвора ви е нужна. Настройването й на 1/1000 от секундата ще ви позволи да снимате тичащо куче например. Чрез достъпа до настройките на скоростта на затвора можете да включите и по-кратък период на експозиция, въпреки че автоматичният режим би поставил по-бавна скорост на затвора и не ви позволява да направите „замръзващ” ефект. От друга страна, по-бавните скорости на затвора няма да замразят движението, ами ще ви позволят да заснемете инерцията. Преминаваща кола или тичащ човек биха били малко размазани на напълно остър фон, което би подчертало скоростта на движение. С малко повече практика може да направите така, че движещият се обект ясно да се откроява, а пък фонът да е размазан, което още повече ще подчертае динамиката на движението.

Компенсация за експозицията (EV)

Компенсирането на експозицията е една от най-полезните функции и затова много камери имат отделен бутон само за корекции по експозицията. Тази функция е интуитивна и работи, изсветлявайки или затъмнявайки снимката според яркостта, зададена от базовата линия на автоматичния режим. Автоматичното измерване на яркостта настройва експозицията така, че светлината на цялата картина да е колкото може по-равномерна, като се набляга над правилното осветляване на човешката кожа.

Често обаче това, което ни грабва вниманието, е значително по-светло или по-тъмно на фона на заобикалящата го среда. Когато снимате залез, облаци, светлинни отражения върху гладка повърхност или просто искате да постигнете по-артистичен ефект, като снимате тъмен силует върху светъл фон, най-добре е да направите снимката по-тъмна. Когато пък искате да видите детайлите, останали в сенките, или лицето на заснетия в далечината човек, можете лесно да го направите, като изсветлите снимката. Компенсирането на експозицията се измерва чрез няколко EV (Exposure Value oт -4.0 до 4.0) стъпки. Въпреки това не трябва да знаете тези мерни единици, за да нагласите експозицията. Смартфонът показва визуализация на картината в реално време, включително и настройки по експозицията. Просто плъзнете пръста си по скалата, за да видите как екранът ви ще започне да става по-тъмен или по-светъл, а след това просто изберете най-добрата стойност за постигането на желания от вас ефект.

Фокусиране (AF)

Автоматичният фокус най-добре показва колко ефективен е автоматичният режим на Huawei P10 – фокусирането е бързо и точно. Трябва просто да насочите пръста си към мястото, което искате да е на фокус. Много е лесно и в повечето случаи работи безпроблемно.

В режим PRO може да избирате между три настройки. AF-S е режим, с който може да направите една снимка. Той ви позволява да се фокусирате на определена точка и да я „заключите”. Ако някой мине пред камерата и временно скрие гледката, фокусът няма да се промени и ще остане така, както е бил настроен.

AF-C е режим за заснемане на много снимки една след друга. Той е полезен, когато разстоянието между фотографа и обекта може да варира или да се променя. В резултат на това този режим често се използва за заснемането на движещи се обекти. Всяко изображение би трябвало да е с високо качество, независимо от промяната на позицията.

MF е режим за ръчно настройване на фокуса, който напълно изключва авто фокуса и ви позволява да го настроите сами на скалата от макро фотография до безкрай.

PRO режимът – не само за професионалисти

PРО режимът е полезен за всеки, който обича да прави снимки. Той не изисква от вас да прочетете една купчина книги на тема фотография и техники на заснемане. Смартфон фотографията с Huawei P10 ви дава предимството да виждате ефектите от настройките в реално време.

Тагове: