Днес се случи нещо изненадващо за хората, запознати с личността и работното място на един технологичен експерт на име Хюго Бара. Бара, който заемеше ръководна позиция (вицепрезидент) в китайския смартфон производител Xiaomi, обяви, че напуска поста си, за да се завърне в Силициевата долина, където той работеше като вицепрезидент по управлението на Android продукти в Google до 2013 г.

Ето какво каза той за престоя си в Китай:

"Това, което разбрах, е, че през последните няколко години работата ми в такава особена среда оказа огромно влияние върху живота и здравето ми. Приятелите ми и това, което считам за моя дом и живот, са в Силициевата долина, която също е много по-близо до семейството ми. Виждайки колко неща съм оставил през последните няколко години, ми стана ясно, че е дошло времето да се върна."

Бара направи много за подобряването на глобалния профил и почтеност на Xiaomi. Ако си спомняте, когато той започна работа в компанията, тя беше широко осмивана като Apple имитатор, но през последните три години китайската компания утвърди свой собствен стил и миналата година видяхме един изключително впечатляващ смартфон, наречен Mi Mix.

Позицията на Бара вече е замененеа от Ксианг Уанг, който вече е старши вицепрезидент на Xiaomi. Докато международно присъствие на Xiaomi се подобрява, нейната позиция у дома (в Китай) постоянно спада. Xiaomi отпадна от класацията за петте най-големи смартфон производители за 2016 г. и дори не се споменава в най-новия доклад на IDC за пазарния дял.

Може би Хюго Бара е видял, че Xiaomi не може да се пребори с огромната конкуренция на останалите смартфон производители и е предпочел да се преориентира към един по-развит и сигурен пазар. Очакваме скоро да разберем и кое ще е новото работно място на Бара.

 

Прочетете и това: Samsung Galaxy S8 няма да бъде представен на MWC 2017