В интересно интервю пред engadget Хюго Бара от Xiaomi (преди Google) споделя, че не намира голям смисъл в microSD слотовете за смартфони, особено във високия клас. Според него тенденцията, която наблюдаваме в устройства като Samsung Galaxy S6 (нашето ревю — тук), ще се запази.

Бара смята, че картите памет носят само проблеми. Много потребители смятат, че купуват продукти от висок клас (като тези на SanDisk и Kingston), но повечето всъщност използват евтини и не особено добри модели, които се повреждат, не са особено бързи и често губят част от данните, които съхраняват.

Бара смята, че съвременните смартфони могат да разполагат с достатъчно вградена памет, която е много по-бърза, сигурна и, най-вече — единна. Потребителите не трябва да мислят къде отиват файловете им или изобщо да мислят за файлове. Устройствата от по-нисък клас на Xiaomi все още имат слотове за карти памет, защото и без това имат капачета за батерията. В общия случай бившият служител на Google е сигурен, че до няколко години всички смартфони ще имат вградени батерии и няма да включват слотове за карти памет, особено имайки предвид колко ниски са цените на външните батерии. 16 000 mAh моделът на Xiaomi, например, струва около 18 долара в Китай.