След продължителна съдебна битка BlackBerry най-сетне се разбра с водещия бюджетен производител на смартфони Blu в спора за нарушени лицензи.

През миналото лято някогашният лидер на мобилния пазар заведе дело срещу две компании по обвинение за незачитане на негови патенти. Така в съда бяха призовани базираната в щата Калифорния Avaya, която се занимава с интернет телефония, както и Blu, която работи от щата Флорида, макар че е китайска.

Именно спорът с Blu бе особено ожесточен, тъй като съдът временно защити Avaya заради обявения от нея фалит.

В резултат на постигнатото сега споразумение BlackBerry ще се откаже от иска си, а в замяна Blu ще направи поредица от плащания; сумите обаче не се споменават.

На върха на своята популярност като Research in Motion акциите на канадската компания се търгуваха за 230 долара на брой. Възходът на Android и iOS обаче срути позициите на производителя и днес една акция струва скромните 11 долара. В момента BlackBerry предпочита да печели от софтуер и услуги, както и от патенти и лицензи. Очевидно последното също може да бъде достатъчно доходоносно, ако съдът види нещата от същата позиция.