Градският съвет на столицата Вашингтон, САЩ, гласува за значително облекчаване на законите за марихуана в района. С почти единодушно гласуване, съветът постанови, че притежаването и частното потребление на „леки наркотици“ в малки количества, може да се декриминализира. Кметът Винсънт грей се очаква да подпише законопроекта за закона. Ако това се случи, то Вашингтон скоро ще се присъедини към 17 държави, които имат закони за декриминализация на „тревата“ и ще се превърне в един от най-снизходителните градове в страната по отношение на марихуаната.

Досега публичното потребление и притежание на една унция, или по-малко, марихуана бе престъпление, за което извършителите бяха глобявани с 1000 долара, или с отнемане на свобода за шест месеца. Адвокати заявяват, че тези санкции са намалели непропорционално за афро-американците в столицата като в проучване направено през 2013г., от „Комитета от юристи на Вашингтон“ се посочва, че в "9 от 10" арести за притежание са замесени афро-американски жители. Когато законопроектът влезе в сила това лято, гражданското правонарушение ще има лека глоба от 25 долара. А потреблението на публични места все още се счита за престъпление, макар и с максимална глоба от 500 долара или 60 дни в затвора.

Защитниците на проекта за легализация на марихуаната изразиха одобрението си от законопроекта. "Това означава, че, извън Вашингтон и Колорадо, санкциите за марихуана сега са по-малко наказателни, отколкото навсякъде другаде в страната!" пише Дан Райфъл, директор на MPP (Marijuana Policy Project).

Друг член на управителния съвет на Вашингтон, Том Уелс, който е и главен спонсор на законопроекта, се надява, че той ще допринесе за необходимата промяна. "Това е важна стъпка, тъй като ние сме в столицата на страната, и аз съм горд от това", заяви той пред CNN.

 

А знаете ли, че по-голямата част от американците искат легализиране на марихуаната?

Тагове: