Apple вероятно ще намали очакваното производство на iPhone 13 за 2021 г. с до 10 милиона бройки, тъй като продължаващият недостиг на чипове се отразява върху наличността на флагманските модели. Това твърди Bloomberg, позовавайки се на запознати с темата източници.  

Очакваше се през последните три месеца на текущата година Apple да произведе 90 милиона бройки от новата серия iPhone 13, но сега гигантът уведомява свoите производства, че общата бройка ще бъде по-малка. Причината е, че доставчици като Broadcom и Texas Instruments не могат да осигурят достатъчно компоненти.  

Apple е един от най-големите купувачи на чипове в света и задава темпото на търсене в технологичния свят. Но дори със силна покупателна възможност Apple се бори със същите проблеми, които мъчат останалите компании по света. Големите производители на чипове вече потвърдиха, че търсенето ще продължи да изпреварва предлагането и през следващата година.

Apple получава части за дисплеи от Texas Instruments, докато Broadcom е дългогодишен доставчик на безжични компоненти. Чиповете на TI са свързани със захранването на новия OLED дисплей.  

След обявяването на новината акциите на Apple паднаха с 1.6 процента. По традиция последното тримесечие на годината е най-силният период на Apple и се очаква компанията да генерира около 120 милиарда приходи. Това ще бъде увеличено с около 8 процента на годишна база, като общата сума се равнява на тази, която Apple генерираше за цяла една година преди десетилетие. 

Снимка: Pikrepo

Виж още: iPhone 14 ще запази грозния прорез, твърди нов слух

 

Тагове: