Индия най-накрая реши да се включи в надпреварата за изкуствен интелект, тъй като планира да разработи "мега суперкомпютър" с 10 000 графични процесора на борда.

Индия се превръща в световен лидер в технологичната надпревара, тъй като страната успя да привлече огромен интерес от компании като Apple и NVIDIA. След като постигна огромни успехи в компютърния сегмент, Индия планира да се възползва от надпреварата в сферата на изкуствения интелект, тъй като правителството обяви плановете си за създаване на солидна инфраструктура за изкуствен интелект чрез огромна капиталова инжекция в размер на 1.24 млрд. долара.

Индийското правителство не е разкрило подробности за това какво планира да направи, за да се възползва от шума около изкуствения интелект, но The Register съобщава, че страната изгражда огромен суперкомпютър в рамките на инициативата си IndiaAI Compute Capacity. Очаква се суперкомпютърът да използва 10 000 неназовани графични процесори за изкуствен интелект; ако можем да гадаем обаче, те ще са не от кого да е, а от NVIDIA, защото Дженсън Хуанг наскоро се срещна с индийския премиер Нарендра Моди. Твърди се, че компанията е осигурила поръчка за 500 млн. долара за графични процесори за изкуствен интелект, която включва графичните процесори за изкуствен интелект H100 и GH200 на NVIDIA.

Освен това Индия също планира да увеличи усилията си в областта на научноизследователската и развойната дейност, като правителството обяви създаването на нова академична институция - Център за иновации на IndiaAI, който отговаря единствено за проучването и разработването на нови модели на LLM за използване на изчисления на границата. Планирани са и няколко други реформи.

Съобщава се, че индийското правителство разчита на частния сектор за стимулиране на растежа на изкуствения интелект в страната, като в центъра на вниманието е Yotto - индийска фирма, фокусирана върху изкуствения интелект. Ще бъде интересно да видим какъв напредък ще видим в региона на Югоизточна Азия, тъй като въпреки огромното си население той изостава в развитието на ИИ поне в основните му аспекти.

Снимка: Unsplash

Виж още: Група ученици сглобиха най-малкия хуманоиден робот в света (ВИДЕО)