Intel предлага Optan, нов пакет чипове за памет, за който казва, че ще подобри представянето на компютъра по начин, който потребителите ще забележат и ще искат да платят за него. Новият модул е 14 пъти по-бърз в зареждането на програма от стандартния твърд диск. Според проучване на Intel повече от 70 на сто от настолните компютри все още използват твърди магнитни дискове.

"В общи линии става дума за бързата реакция“, коментира Грегъри Браян, вицепрезидент на Intel. „Хората прекарват прекалено много време в чакане.“ Optane е достъпен в два модула – 16 GB версия за 44 долара и 32 GB за 77 долара.

Optane е базиран на продукта 3D Xpoint на Intel. Новите модули ще работят като огромен бърз кеш, който съхранява файлове, често използвани от процесора, и позволява много по-бързо зареждане. И все пак те не заменят компютърната памет или основната памет. Чипът за памет работи с процесорите на Intel. Това може да помогне на компанията да отблъсне опитите на Advanced Micro Devices да си върне пазарния дял с нова гама от процесори.

Тагове: