В зашеметяваща сделка в понеделник Intel придоби израелската компания Mobileye, разработваща технологии за автономни превозни средства. Сделката е сключена за 15.3 милиарда щатски долара и поставя производителя на чипове в директна конкуренция с Nvidia и Qualcomm, съревновавайки се с тях в развиването на системи за самоуправляващи се автомобили за световния пазар.

Придобиването на Mobileye би могло да постави най-големия производител на компютърни чипове в света в предните редици на доставчиците на автомобилни технологии. Intel изразяват намерението си да излязат от ограниченията на компютърния пазар от известно време насам и явно това е възможността, която виждат за себе си. Mobileye създават сензори и камери за автономни коли и са едни от основните производители в бързоразвиващия се сектор.

В последно време прави впечатление именно желанието на Intel да се превърне в главен играч на пазара на бъдещите превозни средства. Въпреки че в миналото компанията инвестира в стартъпи, разработващи различни компоненти за такива системи, напоследък действията са по-сериозни. В началото на годината стана ясно, че хардуерният гигант придобива част от картографската услуга HERE, а на CES 2016 беше демонстриран и първият 5G модем на компанията, която ще намери място и в автомобилите на бъдещето.

Тагове: