Няма съмнение, че софтуерното пиратство е сериозен проблем в глобален план и явление, което коства немалко на разработчиците и разпространителите. В опит да разберат по-добре тази порочна практика на национално ниво група немски умени са провели изследване, от което личи, че нивото на пиратство е значително по-ниско в държави с високо колективно ниво на интелигентност.

"Интелигентността има значително негативно влияние върху нивата на пиратство. Ние не твърдим, че ниският коефициент на интелигентност в една държава причинява пиратството, а че има връзка между двете", посочват учените в техния доклад на име Intelligence and Crime: A novel evidence for software piracy.

Проучването им обхваща повече от сто държави, но има и изключения - в Китай нивото на интелект е високо, но пиратството също е такова, докато в Южна Африка и двата показателя са ниски.

Общото заключение е, че за всеки 10 точки нагоре в колективното ниво на интелигентност за една държава нивото на пиратството спада с 5.3 пункта, завършва Slash Gear.Виж още: Част от Snapchat филтрите са копирани от работата на популярни гримьори