Като водеща интернет търсачка с огромен брой страници и линкове Google редовно получава искания за сваляне на връзки към съдържание, нарушаващо авторски и сродни права по линия на Digital Millennium Copyright Act (DMCA).

Ако обаче се чудите какви точно са мащабите на този вид искания, достатъчно е да кажем, че от 2006 г. насам техният брой се е увеличил с 1 трилион процента.

Съгласно подписания от тогавашния президент Бил Клинтън през 1998 г. DMCA сайтове като Google не носят законова отговорност за съдържанието, което хостват, стига да се отзоват на исканията на носителите на авторските права навреме, когато е налице нарушение. Това е разумно и ефективно формулирано законодателство, което позволява на платформи като YouTube, които разчитат на потребителско съдържание, да съществуват.

В същото време обаче съществуват и неминуемите злоупотреби с DMCA, включително и от крупни носители на авторски права, които разчитат на това, че сайтовете не искат да се забъркват в съдебни спорове. Най-новите данни от актуалния отчет по прозрачността на Google подкрепят това виждане.

Към момента интернет гигантът получа над 75 000 000 искания по DMCA всеки месец, което е огромен скок в сравнение със стотиците хиляди заявки от 2011 г. и увеличение с 1 трилион процента от 2006 г. От една страна, това означава, че DMCA изпълнява своята цел, намалявайки незаконното съдържание в интернет, но от друга, неминуемо милиони съвсем валидни линкове буквално стават заложници в тази борба, предупреждават експерти.

Виж още: Hands Free е нов проект на Google, с който мобилните плащания стават още по-бързи и лесни