Аукционната къща "Кристис" предлага на търг инвалидната количка и докторската дисертация на световноизвестния учен Стивън Хокинг, който почина по-рано тази година.

Колекционерите ще могат да наддават за 22 предмета, принадлежали на гениалния учен. Сред тях фигурират книги, научни работи и наградите на Хокинг. Особен интерес представлява написаната от физика през 1965 г. докторска дисертация "Свойствата на разширяващите се Вселени", подписана от самия учен. Стойността на целия комплект е оценена на 130 000 - 195 000 долара.

На търга ще бъдат представени и екземпляр от книгата "Кратка история на времето" с пръстов отпечатък на учения и сценария на епизод от анимацията "Семейство Симпсън", в който е споменат физикът. Купувач ще търси и якето на Хокинг, с което той се снима в документален филм.

Получените средства ще бъдат предоставени на благотворителния фонд на Хокинг и Асоциацията за борба с моторните невронни заболявания.

Надяваме се, че повечето от тези уникални вещи ще намерят своето място в институции, където ще бъдат достъпни за широката публика. Съмняваме се, че Хокинг би искал да види работата му скрита в кабинета на частен колекционер.