Преди около два месеца Fitbit започна да изтегля първия си истински смарт часовник Ionic поради прегряване на батериите, което причини 78 съобщени наранявания в САЩ, включително няколко изгаряния от втора и трета степен. Но нов съдебен процес твърди, че много повече хора са били наранени, използвайки други Fitbit тракери и смарт часовници, които страдат от същия дефект и са способни да причинят изгаряния на кожата.

Груповият иск търси обезщетение за щети, за които се предполага, че са причинени от „всички продукти“, които компанията, собственост на Google, е продала в Съединените щати. Адвокатите се насочват към купувачи в 11 щата, които споделят подобни закони за защита на потребителите, включително Калифорния, Флорида, Ню Йорк и Пенсилвания.

Двамата водещи ищци в това дело твърдят, че са били изгорени от техните Fitbit Versa Light и Fitbit Versa 2. Предоставените допълнителни доказателства включват и няколко онлайн доклада за изгаряния от моделите на компанията Versa и Sense.

Отговорите на Fitbit обикновено предполагат, че тези случаи са причинени от дразнене или триене. Все пак искът настоява, че те се дължат на прегряване, причинено от дефектна батерия и система за зареждане.

Докладът също така отбелязва, че акаунтът за поддръжка на Fitbit в Twitter изобилства от снимки на разтопени зарядни устройства и повредени батерии.

Искът предполага, че компанията едва ли се е справила със ситуацията, както е било обещано. В него се твърди, че Google пречи на възстановяването на парите, цитирайки случаи на клиенти, които не получават обезщетенията си в рамките на два месеца.

Не е изненадващо да откриете дефекти в множество продуктови линии, особено като се има предвид, че интелигентните часовници и фитнес тракерите са физически компактни и няма много място за вариации на части и конструкция. И все пак, когато списъкът включва 11 засегнати модела, най-малкото, което можем да кажем е, че ситуацията е притеснителна.

Снимка: Fitbit

Виж още: Умните часовници на бъдещето искат да анализират още повече от нас