Слуховете за умен часовник на Google ни преследват отдавна. Не можем да ги определим като напрегнати, но все пак предизвикваха известен интерес. Наскоро те придобиха по-осезаем характер, защото стана ясно, че от технологичната компания притежават патент за името, но докато някои все още приемаха тази информация с известно недоверие, часовникът взе че се търкулна и се появи на снимки в интернет пространството. Но това не е поредното изтичане на информация, защото се оказало, че една фатална бройка от устройството е била загубена в бар. И така - каква всъщност е историята? Ние си представяме как група колеги, изключително изморени от дългия ден, отиват да пийнат нещо след поредния овъртайм и оттам спомените се губят. И докато това може да е едновременно и истината, и художествената измислица, то в края на работния ден барманът от въпросното заведение открива нещо интересно - умен часовник, който обаче е отделен от каишката си. На пръв поглед - нищо по-специално, освен че в рамките на няколко седмици никой не се връща, за да си потърси изгубения часовник. Тогава той попада в ръцете на Reddit потребителя Tagtech414 и оттам - до всички нас.

Трябва да направим няколко уточнения: това не е първият случай, когато прототип на джаджа бива губен в бар. През 2010 г. софтуерният инженер от Apple Gray Powel забравя прототип на iPhone 4 в заведение в Редуд сити, Калифорния. Тогава случката е толкова голям гаф, че се налага намесата на американските сили на реда. 12 години по-късно обаче от Google не си признават за грешката и въобще всичко щеше да потъне в сферата на спекулациите, ако не беше една дребна подробност. Часовникът не разполага с операционна система, нито със зарядно, съответно е почти невъзможно да бъде идентифициран. Според информацията, преди да изгасне, на екрана му се е появило черно-бяло лого на Google. И така - дизайнът много напомня на Fitbit Versa/Sense (което не е изненада, защото Fitbit са собственост на Google). Часовникът разполага с един бутон и с някакъв порт, който се предполага, че може би е за микрофон. Устройството е приблизително 0.5 инча дебелина и 1.5 инча в диаметър или сходно по размер с Galaxy Watch 46 мм. Има метален гръб, но усещането за стъкло вземало превес.

Някои вече се усъмниха, че това може да е хитър маркетингов трик на Google, но повечето са на мнение, че това е прекалено “диво” - дори и за тях. Освен това едва ли става въпрос за контролиране изтичане от служител на Google. Tagtech414 споделя в Reddit, че скоро му предстои сватба и не би отказал малко спонсориране от страна на технологичната компания - от “добра воля”, не защото потенциално биха искали да си приберат прототипа. Според слуховете часовникът може би ще бъде представен в рамките на месец май 2022 г., но други не са чак такива големи оптимисти и залагат на есента. Ако питате нас - летните вечери крият много по-голям потенциал да завършат в някой бар, така че по-добре да побързат, предвид опита, който вече са натрупали.

Снимки: Tagtech414 

Виж още: Първият Pixel Watch е на практика потвърден