Италия отрече, че ще наложи забрана на Huawei и ZTE за работата им в изграждането на мобилна мрежа от пето поколение в страната.

„Нямаме намерение да приемаме такива мерки“, заявиха от италианското министерство на промишлеността. Huawei, най-големият производител на мрежово оборудване в света, е подложен на сериозни проверки по цял свят заради връзките си с китайските власти и подозрението, че Пекин може да използва технологията за шпионаж.

Решението на Рим бележи рязък завой в политиката на страната спрямо Huawei и ZTE, след като преди това се очакваше да бъдат прекратени всички обществени поръчки, свързани с китайските компании. Според властите засега няма доказателства, че Huawei и ZTE застрашават националната сигурност. Италианският оператор Telecom Italia обяви, че ще продължи да работи с Huawei, докато не получи друго нареждане от властите.

На други места в Европа обаче местните оператори не са толкова благосклонни към Huawei и ZTE. British Telecom във Великобритания и Orange във Франция, както и Vodafone обявиха, че спират използването на тяхно оборудване за своите 5G мрежи.

Ангела Меркел пък обяви, че Huawei трябва да представи гаранция на Берлин, че няма да предава данни на китайските власти, преди да започне работа по 5G мрежата в Германия.  

14 технологии от научната фантастика, които вече съществуват

---

Във Facebook Messenger най-сетне може да изтриете онова неудобно съобщение

Тагове: