За камерата на HTC One М9 е казано много, относно качеството на снимките, но в крайна сметка понякога нещата се свеждат до това, дали бихте напуснали комфорта на автоматичния режим, за да използвате ръчните настройки. Истината е, че зад една наистина добра снимка стоят усилията на фотографа зад кадър.

Сега мобилните фотографи, притежатели на One М9 получават доста голям ъпдейт на своите телефони с добавянето на поддръжка на RAW формат, който дава много по-голям контрол върху редактирането на всеки кадър.

Повечето камерофони днес снимат в JPEG формат, но истински добро и качествено изображение се получава, когато превключим на RAW формат, тъй като при него данните не се компресират и качеството е доста по високо.  Но тук има и уловка.

3а разлика от JPEG, RAW не е стандартизиран формат. Името му буквално означава “суров”. И като всяко сурово нещо и RAW формата подсказва, че трябва да бъде подходящо сготвен т.е. изображението да бъде обработено с подходящ софтуер. Има различни RAW варианти и те се отварят с различни програми. DNG форматът на Adobe се опитва да стандартизира всички различни видове изображения и именно той се използва в HTC One M9.

Що се отнася до размерите на изображенията, трябва да се знае, че RAW файловете заемат много място. Една снимка може да достигне до 40 мегабайта, а това умножено по 100 или 1000 би ви изразходило наличната памет много бързо. Добрата новина е, че One М9 има слот за SD карта до 128GB.

Актуализацията идва, чрез официалното камера приложение на HTC в Google Play Store.

 

Прочетете още: Премиум мечтата на HTC: Beats, резултати и още нещо 

Тагове: