Китайски съд забрани на Apple да продава iPhone в страната по искане на производителя на чипове Qualcomm. Компанията се похвали, че съдебните власти в Китай са уважили две нейни искания срещу Apple, за да може американците да спрат да продават повечето си нови модели телефони. Решението покрива всеки модел на Apple в последните три години: iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus и iPhone X.

Забраната на съда изисква Apple да спре да внася и да продава въпросните телефони. Причината за нея е спорен патент, който позволява на потребителите да редактират направени снимки. Според Qualcomm проблемът е в използван от Apple софтуер. Това означава, че Apple може за пусне ъпдейт, който да премахне опциите, които предизвикват раздора.

Според Apple това е провокация от страна на компания, чиято дейност в момента се разследва от регулатори по цял свят. Apple твърди, че един от трите спорни патента дори вече е бил отхвърлен от съда и компанията няма право да предявява нови искове за него.   

Темата е поредният ход в своеобразната война, която двете компании водят от началото на годината, предявявайки взаимни искове и претенции.