5G връзката е налична вече от няколко години и новият стандарт обещава много по-бързи скорости, но ако сте разочаровани от постиженията в реалния живот, не сте единствените. А някои вече търсят правата си в съда.

Повече от 500 души в Южна Корея заведоха колективен иск срещу трите големи мобилни оператора в страната - SK Telecom, KT и LG U+. Според ищците трите мрежи предлагат „непълни“ 5G услуги, което води до лошо качество на връзката. Те искат да бъдат финансово компенсирани за това, че операторите не са изпълнили своите задължения.

Първоначално операторите са рекламирали теоретични 5G скорости на сваляне, които са 20 пъти по-бързи от 4G връзката. Проучване обаче показва, че 5G скоростите са само 4 пъти по-бързи от 4G алтернативата. Разбира се, теоретичните скорости на сваляне реално не могат да бъдат постигнати в нормална 5G мрежа поради плеяда от фактори.

Новината идва скоро след като анализаторската компания Root Metrics похвали 5G покритието и скоростта в Южна Корея. В свой доклад тя обяви, че страната води глобалната 5G надпревара. Освен това пак по нейни данни Южна Корея е на водещо място като достъп до 5G покритие, тъй като 95.2 процента от жителите на Сеул имат достъп до мрежата.

Така че е разбираемо, ако корейските потребители са разочаровани заради прекомерните обещания на местните оператори.

Снимка: Android Authority

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?

 

Тагове: