Популярните преди години фотоапарати Polaroid се прочуха с моменталните си снимки, но виждали ли сте апарат, който прави GIF-ове? Да, точно така - тези движещи се снимки, които толкова често срещаме в постове във форуми и социални мрежи.

InstaGif NextStep е проект на Абишек Синг и на пръв поглед прилича именно на Polaroid OneStep Camera. С нея създаването на готови GIF-ове е точно толкова просто, колкото и използването на класически Polaroid фотоапарат.

Но как всъщност работи?

Вместо да ви даде хартиена снимка, InstaGif създава нещо като касетка - собствен носител, който на практика е миниатюрен компютър с визията на снимка. Касетката е създадена от модифициран LCD екран, два Raspberry Pi микрокомпютъра, USB портове и саморъчно изработена платка, както и акумулаторна батерия, която да я захранва.

Софтуер, разработен от самия Синг, заснема трисекунден GIF, когато натиснете бутона. След това файлът се компресира и изпраща на касетката по WiFi. Цялата конструкция на фотоапарата пък е триизмерно принтирана с ProJet 7000 SLA.

Тагове: