Питали ли сте се кой е най-бързият смартфон чипсет в момента? Snapdragon 8 Gen 1? Exynos 2200? Или може би Dimensity 9000? За съжаление е трудно сега да се намери отговор на този въпрос, защото все още няма мобилни телефони на пазара, които да се захранват от тях, с леко изключение за предложението на Qualcomm. Въпреки това един популярен типстър – Ice Universe, реши да ни зарадва и сподели Geekbench резултатите им, като от тях става видно, че чипът на MediaTek засега е уверен лидер в това своеобразно съревнование.

ВИЖ ОЩЕ: NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti: мощен мокър блян, идващ на немислима цена

Dimensity 9000 постига резултат с едно ядро от 1278, което е повече и от Snapdragon 8 Gen 1, и от Exynos 2200. При многоядрения тест разликата е по-сериозна, като предложението на MediaTek бележи резултат от 4410 точки, а това на Qualcomm – скромните 3752. Тук е моментът да споделим факта, че процесорът на Apple – A15 побеждава и трите споменати чипсета в тестовете.

Важно е да се уточни, че Dimensity 9000 и Exynos 2200 все още не са налични в комерсиални продукти, като процесора на Samsung вероятно ще видим в серията Galaxy S22. Също така ще бъде любопитно да се наблюдава това съревнование извън синтетичните тестове, защото Samsung обещават смазващо представяне благодарение на вграденото в чипа RDNA 2 GPU, разработено съвместно с AMD.

Снимка: MediaTek